Jump to content

A legfontosabb két öltéstípus

2013-06-12 15:57:00

A legfontosabb két  öltéstípus az egyenes öltés és a cikk-cakk öltés,  Ezeket a varrattípusokat minden új varrógép tudja varrni, de a régi Lucznik, Naumann, Finesse, stb. szintén tudják. Mindegyik varrása akkor lesz igazán szép, ha a hozzávaló talpat használjuk. Többnyire ezeket a géphez tartozzékként adják. Amit nem adnak hozzá azt meg lehet vásárolni, és érdemes is ha szép munkát szeretnénk.

Az egyenes öltést nadrágog, ingek, szoknyák, blúzok összeállításához, lepedők ágyneműk beszehéséhez, zsebek foltok, felvarrásához, stb. használhatjuk. Ha vékony anyagból készűlt függönyt, selymet, pamutot, stb. varrunk érdemes egyenesvarró talpat használni, mert a lyuk ahol a talpon átmegy a tű sokkal kisebb és az anyagot jobban tartja nem tud belebegni és szebb lesz a varrat,  ráadásul az öltés kihagyásnak is kisebb esélye van.

A cikk-cakk varráshoz általában a cikk-cakk varró talpat használjuk. Ezt a varrattípust lehet díszítő elemként is használni, de lehet az anyag szélének lezárásához (tisztázáshoz) is használni. Ha nyúlós anyagot kell megvarrni akkor is hasznos lehet mert az anyaggal együt tud nyúlni anélkül, hogy elszakadna.

Az anyag szélének tisztázása sokkal szebb lesz ha nem az egyszerű cikk-cakk talpat, hanem az overlock talpat használjuk. Ennek a talpnak az a lényege, hogy a tű leszúrási pontján (ami vízszintes irányban többnyire 4-6 mm széles) közepén van egy nyelv ami varrás közben leszorítja az anyagot ezért a megvarrt anyag szépen kifekszik. Tapadós anyagnál jó  segítség lehet a teflontalp ami jobban csúszik mint a fém talp ezért hasznos lehet. Bőr, műbőr varrásakor a  gőrgős talp segítségével egyenletesebb öltéshossz érhető el és könnyebben viszi az anyagtovábbító fog az anyagot.

Érdemes kihasználni a különböző talpak kiegészítők adta lehetőségeket mert sokkal szebb munkát tudunk végezni mindezt könnyebben és gyorsabban.