Jump to content

Huroköltésű és láncöltésű varrógépek közötti különbség

2013-06-05 12:22:00


A hurokköltés a nevéhez méltón az alsó és felső cérnaszálat hurkolja össze.

Az alsó szál az orsóra feltekert cérna amit a bobinba (orsótokba) teszünk és a bobint félfordulatos (CB) hurokfogóba, vízszintes körforgós hurokfogóba vagy függőleges kőrforgós hurokfogóba kell helyezni. A felső szál a géptestre helyezett száltartóra tett cérna spulni amit szálvezetőkön keresztül a szálfeszítőbe (spannungba) majd a be kell fűzni. A tű leviszi a felső szálat, melyet a hurokfogó levesz a tűről és a bobint körbekerülve a tűlemezen kialakított nyíláson felhozza és ezzel elkészül egy öltés. Ezek folyamatos ismétlődése hozza létre a varratot.

A láncöltés szintén a nevéhez méltón a lánchoz hasonló képet mutat a varrat alján, ha egyenes láncöltésű gépről van szó. Az interlock és Fedőző varrógépeknél a varrat az oldalirányú kiterjedés miatt már nem ilyen kinézetű, de attól még láncöltés.

Az öltéseket úgy jönnek létre, hogy a  hurokfogó/k leveszi a szálat a tű/k -ről majd a tű a következő ütemben hurokfogó mögé leszúrva láncöltést képez. (Az egyszálas láncöltésű varrógépben és a fedőzőben 1db hurokfogó interlockban pedig 1db felső hurokfogó és 1db alsó hurokfogó van, az 5 szálas gép esetén van egy haharmadik hurokfogó is.A tű/k attól függően hány szálas a varrógép 1, 2, 3 tűvel működnek.) A fedőző varrógép leggyakrabban 3 és/vagy 5 szálas, az interlock varrógép 2+2, 3, 4, vagy 5 szálas.

A huroköltésű varrógépek a többprogramos funkciókat tudják elkészíteni, pl. gombfelvarrás, gomblyukkészítés, egyenes és cikk-cakk varrás, sorminták varrása, hímzés stb.

A láncöltésű varrógépeket célgépeknek is szokták hívni mert ezek speciális területeken használhatók.

Később írni fogunk a Fedőző varrógépek és interlock varrógépek használhatóságáról szükségességéről.