Jump to content

Varrógép vásárlás előtt az alábbi szempontokat érdemes megismerni és mérlegelni.

2013-06-05 10:41:00

A háztartásban használt varrógépek főként huroköltésűek és háromféle hurokfogó rendszerrel gyártják (léteznek láncöltésű gépek a legelterjedtebbek a Lock és a Fedőző, ezekről majd későbbi híreinkben)

 A legelterjedtebb a félfordulatos hurokfogóval (CB hurokfogó) gyártott varrógép ilyen pl. A Toyota JFS18, Jaguar 021, Elna Zebra, stb. 

A félfordulatos (CB) hurokfogó előnye, hogy nagyon egyszerűen könnyen kiszedhető tisztítás olajzás végett és a varrónő minden segítség nélkül meg tudja oldani. További előnye, hogy strapabíró nem igényel a hurokfogó az olajzáson kívül más karbantartást. Akár vastag akár vékony anyag varrásával könnyedén megbirkózik.

A horizontál (vízszintes) kőrforgós hurokfogót ami egyre inkább kezd elterjedni, halkabb működésű mint a félfordulatos, ilyen pl. Toyota Super J15 WE, Toyota Super J15PE, Jaguar 135, Jaguar 766 stb.

Ezekben a hurokfogókban jellemző a műanyag orsótok, ami egy kicsit több odafigyelést, rendszeres tisztítást olajozást és a tűk időben történő cseréjét igényli. Cserében halkabb és gyorsabb varrást tesz lehetővé. A felülről behelyezhető orsón varrás közben is látható a cérna mennyisége, ez pedig hasznos lehet mert nem félúton derül ki hogy elfogyott a cérna.

(Nem célszerű megvárni hogy eltörjön a tű, ekkor tud komoly sérülést okozni a gépben. Amikor hangosabb kopogás hallatszik abban az ütemben ahogy a tű mozog akkor kopott a tű hegye , ekkor érdemes tűt cserélni ezzel a gépet és az anyagot is amit varrunk megkíméljük).

A rotary (függőleges) kőrforgós hurokfogót főként ipari varrógépeknél használják, ezek akár 6-8ezer/perc fordulattal is képesek varrni. Vannak a háztartási varrógépek között is ilyen hurokfogóval szerelt gépek, pl. a régebbi Naumann és Pfaff. A legtöbb háztartási varrógép gyártó nem használja ezeket a hurokfogókat, mert jóval drágább az előállításuk és 6-8ezer/perc fordulatot nem is lehet kihasználni a háztartásokban, ahol általában 1,5-2 ezer/perc fordulatnál gyorsabbra nincs is szükség.