Jump to content

Tű/cérna választás

2013-05-13 11:01:00


A legtöbb háztartásban elég ha 120 – 80 közötti vastagságú cérnát használunk.

(Cérna esetén minél nagyobb a szám annál vékonyabb, a tűnél pedig pont fordítva minél nagyobb annál vastagabb)

Célszerű minden anyaghoz a hozzávaló tűt választani.

Farmerhoz farmer(Jeans) tűt, ennek a tűnek keményebb a hegye és nem kopik el olyan gyorsan mint a standard tű így kíméli a gépet és nehezebben törik el.

Pamuthoz stretch vagy ses jelzésű tűt használjunk, ennek a hegye nem olyan hegyes ezért a pamut elemi szálait nem szakítja el ha épen rászúr, hanem elnyomja és mellette szúr le         Ez abból látszik, hogy a standard tű ilyen esetben elszakítja az anyagban a szálat és (futni fog a szem). Ennél a tűnél ez nem következik be.

A bőrhegyű, LR-es (Leather) tűt csak valódi bőrhöz szabad használni, mert ennek a hegye hasonlít a lándzsához és nem átszúrja hanem átvágja az anyagot. Ezért ha pl. műbőrhöz használjuk akkor a vászonbetétet elvágja és a varrás mentén elszakad az anyag.

Standard használható vászon szövet műbőr varrásához itt inkább arra kell figyelni, hogy milyen vastag az anyag amit varrunk. Ha vastag anyagot vékony tűvel varrunk akkor könnyen eltörik és kárt okozhat a gépben. Ha vékony anyagot vastag tűvel varrunk akkor nagy lyukakat hagy maga után és csúnya lesz a varratkép.


Az alábbi Cérna/Tű/Anyag táblázat segít választani:


Táblázat