Jump to content

Varrógépet szeretne vásárolni? 2. rész

2013-05-11 20:13:00


Melyik alkatrész fontos, hogy fémből legyen?

A varrógépek lelke a hurokfogó. Ez az alkatrész veszi le a tűről a cérnát és nevéhez méltón hurkot képez és így jön létre a varrás.

Az egyik leginkább igénybe vett alkatrésze a varrógépnek ezért  fontos, hogy fémből legyen. Sok egyéb alkatrészt lehetne felsorolni aminek csak javít a minőségén ha fémből van, de ma már sok jó minőségű műanyagot használnak, ( főleg a súlycsökkentés és olcsóbb előállítás miatt), ezért most további részleteket ebben a témában nem írunk. Ami a legfontosabb fém alkatrész az a hurokfogó, ezért most erről egy kicsit részletesebben.

A normál huroköltésű varrógépeknél három fajta hurokfogó létezik.

Ebbe az alkatrészbe kell helyezni az orsótokot (bobint) ami lehet fém de, a vízszintes hurokfogókban főként műanyag. Tévhit az hogy a műanyag orsótok ne lenne jó, de az ilyen gépek egy kicsit több odafigyelést igényelnek.

Jó figyelni rá, hogy időben kicseréljük a tűt és minden anyaghoz a megfelelő tűt pl. farmer varrásához Farmer tűt, Pamuthoz stretch tűt használjuk. A legtöbb használati útmutatóban van egy cérna/tű táblázat amiből megtudhatjuk, hogy milyen anyaghoz milyen tűt és cérnát használjunk. (erről egy későbbi hírlevélben részletesen írunk) Ha erre figyelünk sokkal ritkábban törik a tű és kíméljük vele a varrógépet.

Bármelyik hurokfogóval van is felszerelve egy varrógép mindegyik jó lehet.

Hogy milyen szempontok alapján érdemes ezt mérlegelni majd később írni fogunk róla.        

Az alábbi képeken láthatók a leggyakrabban használt huroköltésű horkfogók.


1,Félfordulatos (CB) hurokfogó és a bele helyezendő bobin(orsótok):

hurokfogó1

2,Kőrforgós rotary (függőleges) hurokfogó és a bele helyezendő bobin (orsótok):

hurokfogó 2


3,Kőrforgós horizontál (vízszintes) hurokfogó és a bele helyezendő bobin (orsótok):

hurokfogó 3